Kostume Guide

Dit kostume bør være inspireret af vikingetiden. Nøgleordene er troværdigt eller kooltentisk. Et enklet kostumer købt i butik eller syet på en symaskine er fremragende. Hvis du allerede har et vikingekostume, så er det godt nok. Her er en guide med inspiration til hvordan du kan sammesætte dit kostume.

Materialer

De mest almindelige materialer til tøj var uld og hør. De inderste beklædningsgenstande som undertunikaer og -serker var primært lavet af hør, mens yderlagene var af uld. Alternativt kunne stof lavet af nælde erstatte hør, og de mest velhavende kunne tilføje mindre detaljer som dekorerede bånd af importeret silke til deres tøj.

Jo finere vævningen af stoffet var, desto dyrere var det ofte, og de rigeste bar de blødeste og mest glatte stoffer, mens trælle (slaver) bar mere groft og løst vævet stof.

Farver

En anden måde at symbolisere status på er med farven på dit tøj. Jo mere lysende og farverige dine klæder var, desto dyrere var de, mens jordfarver og dæmpede farver var nemmere at opnå: 

Blå var den sværeste farve at lave, og den blev kun båret af de rigeste. Hvis du synes din karakter har været meget velhavende, kan du have et eller to stykker i følgende farver:

Budgetkostume: Hvad skal du have?

Hvis du ikke har lyst til at lave det selv, har vi god erfaring med mærket Burgschneider, som tilbyder kvalitetstøj til en fair pris. Her er en del af deres vikingekollektion: https://burgschneider.eu/viking-clothing.html

Tunika (mand) - Tunikaen er en af de to grundelementer i dit kostume. Den dækker din overkrop fra skuldrene til et sted over knæene. Typiske tunikaer i den skandinaviske region havde lange ærmer med en stram halsudskæring og en kile foran.

Serk (kvinde) - En lang tunika, der bæres under kjolen. Typisk ankellængde med lange ærmer og en stram halsudskæring med en kile foran. Den kan enten være neutral hvid og fungere som en underkjortel eller en farvet serk, der ligner en almindelig kjole.

Kjole (kvinde) - Kjolen dækker din overkrop fra skuldrene og ned forbi knæene. Kjoler kan have forskellige detaljer og pasforme, ofte relateret til bærerens velstand og status. En typisk vikingekjole er forklæde- eller selekjolen, som kommer i mange former, alle holdt oppe med stropper og ofte dekorative spænder. En anden mulighed er en kjole med ærmer, der ligner en mands tunika med ekstra længde.

Bukser - At holde dine ben varme og dig selv anstændig er en vigtig opgave. Traditionelt havde de ingen lommer og ingen lynlås, hvilket tvang dig til at bære dine ting i en pung. Men vi sætter pris på, at lommer er meget nyttige, og vi lever faktisk i 2023. Bukser kan enten være tæt- eller løstsiddende, sidstnævnte er ofte holdt sammen under knæet med benviklinger.

Simpelt bælte - Et godt bælte fuldender ikke kun udseendet af din tunika ved at adskille din over- og underkrop, det er også praktisk, da det kan holde små poser eller andre genstande med snore. 

Bæltepose - Poser, der kan fastgøres til bæltet, er fantastiske til at bære mønter og andre små genstande. De kan også give plads til at opbevare dine off-game-genstande som en pung eller telefon.

Neutral Sko - Sorte eller brune sko, der er neutrale uden tydelige mærker eller flashy logoer.

Ekstra sokker - Pak ekstra sokker. Mindst to par.

Nice To Have: Ekstra lag

Når du har dækket de grundlæggende elementer, er der masser af muligheder for at give dit kostume dybde. Der er mange forhandlere derude, der kan hjælpe dig med at få fat i dem, en af dem er Armstreet. Du kan også kigge på Etsy. 

Undertunika eller underkjortel (mand/kvinde) - Lag er nøglen til at tage dit kostume til det næste niveau. Ofte lavet af hør, vil det at have noget lækkert undertøj under din tunika give dit kostume dybde, du vil føle dig komfortabel, holde dig varm, og hvis din tunika er lavet af uld - hjælper det med at undgå den kløende fornemmelse mod din bare hud. Da kvinders tøj allerede består af to lag, er en underkjortel primært nyttig, hvis du vælger en ulden eller farvet serk og ønsker noget neutralt undertøj.

Frakke - Frakker kan tages oven på resten af dit kostume og vil hjælpe med at holde dig varm. De adskiller sig fra tunikaen ved at være åbne foran og blive lukket med et bælte, en penannular, en broche eller en indbygget lukkemekanisme. Den kvindelige version er ofte lang, mens den mandlige frakke slutter over knæet.

Kappe - En kappe vil redde dig fra at fryse i mørket, en god kappe vil skærme dig mod vind, regn og sne. 

Fancy Bælte - Nogle bælter i vikingetiden var prangende og dekoreret med smuk ornamentik. Et sådant bælte kan tilføje meget karakter til dit kostume, og enten erstatte eller tilføjes til den mere simple version. Rige mennesker kan også bære sølv og bronze på deres bælter for at vise deres værdi. Det er ikke usædvanligt at bære flere bælter, hver med deres eget formål til at holde forskellige redskaber og våben.

Taske - At bære ting rundt kan være besværligt, og at få en god taske vil spare dig for mange problemer.

Forklæde - Et forklæde vil tilføje et lag oven på din tunika eller kjole og se fantastisk ud. Forklæder er praktiske, hvad enten du skal lave middag eller smede et sværd. Desuden har forklæder lommer, og lommer er steder, hvor hemmeligheder holdes.

Hætte - Et stykke stof, der dækker hovedet og nakken og efterlader en åbning til ansigtet. Ofte lavet af uld, vil denne enkle hovedbeklædning holde dine ører varme, når den kolde vind blæser.

Hat - Bæres på toppen af hovedet og kommer i forskellige stilarter, enten fladt hvilende på toppen af hovedet eller med en hale, der falder til den ene side. En hat kan udstyres med en stor pelskant eller en fold.

Brocher/skålspænder - Brocher er smykker, der sidder fast på tøjet ved hjælp af en nål. De blev især brugt til at fastgøre stropperne på forklæde- eller selekjoler. De kommer ofte i par med en snor, der holder rav-, glasstykker og andre smykker mellem dem.

Penannular - En åben metalcirkel med en metalpind bøjet rundt om den udgør dette traditionelle keltiske og nordiske ornament. Penannulars primære funktion er at fastgøre to stykker stof sammen, f.eks. at lukke en kappe eller en frakke.

Benviklinger- En simpel længde af stof, der er viklet rundt om ydersiden af dine bukser, vil give ekstra isolation og få den øverste del af bukserne til at få lidt volumen. Indpakningen kan holdes sammen med en godt placeret penannular eller broche.

Armringe - Folk, der har gjort deres herremand ret, bærer sølvringe omkring deres arme. Ringene er ofte dekoreret og formet. Mange ringe betød, at du havde gjort et godt arbejde og blev belønnet derefter.

Andre smykker - Halskæde, ringe, armbånd osv. Nogle smykker har meget specifikke betydninger, og det kan være værd at undersøge symbolikken, før du træffer dine valg af smykker.

Lædersko - Et godt par støvler vil tjene dig i mange år. Sørg for, at de passer godt. Rollespil indebærer en masse drama og kamp, og begge dele får dig til at gå utroligt meget. At passe godt på dine fødder er ikke kun vigtigt for din sundhed, det er også godt for din sjæl.

Syguide

Her er der et link til en syguide skrevet af Nór Hernø til The Last Song - et andet rollespil inspireret af vikingetiden: The Last Song - Sewing guide.pdf.